Liv i Fristad

I Fristad finns det gott om aktiviteter för barn och unga. Många spelar innebandy och fotboll, är med i musikskolan, eller drillflickorna.

Fristad Goif


Foto:Kerstin Larsson
Fristad GOIF är den stora idrottsförening i Fristad med störst fokus på fotboll och innebandy. Föreningen har sin klubbstuga på Fristad hed innanför Fristad folkhögskola, där de även har sina planer. Varje år annordnar klubben Hedendagen med två cuper till minne av profiler inom klubben, Peter Ahos minnescup och Poffencupen som är uppkallad efter Per-Olof Larsson som var målvakt i herrlaget under många år. Även Innebandyn är en idrott som ökat i popularitet de senaste 15 åren medan fotboll funnits med från starten 1944. Föreningen är en stor del av Fristad och engagerar sig i att göra orten attraktiv.


Drillflickorna 

Fristad drillflickor i täten på march
genom centrala Fristad 1970
Foto: Sören Celiusson
En annan förening som lockar många barn och ungdomar är Fristad drillflickor, eller Fristad drill som de bytte namn till 2009. Föreningen har grupper för barn mellan 6-17 år och har haft stora framgångar både nationellt och internationellt. 1968 marcherade den första truppen drillflickor framför orkestern i Fristad och 1970 började föreningen ta form (Evers-Axelsson, Randi 1981 s.78).

Musik i Fristad

Fristads ungdomsorkester marcherar upp
mot kyrkan för skolavslutning med
fristads första drillflickor längst fram 1970.
Foto: Sören Celiusson
Musikens hus uppfördes 1862, då som ortens första folkskola, huset har även varit kommunkontor (Ingela Larsson, 2015.09.24). Först 1977 tog Musik i Fristad över lokalerna och huserar där än idag . Orkestern i Fristad startades dock redan under 60-talet med trä- och bleckblås samt slagverk. Idag får alla elever i årskurs ett, i sammarbete med kulturskolan, testa att spela och sjunga med Musik i Fristads lärare.  

Munkågården


Foto: Kerstin Larsson
Det finns även en fritidsgård i Fristad, Munkågården, som invigdes 1970. Munkågården var tidigare ett ålderdomshem, men när det nya ålderdomshemmet Skogslid öppnade togs lokalerna över av den unga generationen. Ungdomarna på orten fick vara med och bestämma vad lokalerna skulle erbjuda och fick hjälpa till att renovera under ledning av Herbert Andersson, som var ansvarig för verksamheten (Ingela Larsson, Fristad). 

Tips på undervisning
Diskutera med eleverna hur de kan och vill påverka samhället och deras närområde. Bjud in rektorn och fråga denne hur skolan arbetar för elevdemokrati och elevengagemang i olika frågor. Man kan även ta upp frågan med föräldraföreningen för att få stöd.

Lgr11: Genom undervisningen skall eleverna få en inblick i hur en demokratisk process går till och hur de, trots sin ringa ålder har makten att påverka i sitt närområde.  De skall få möjlighet till att reflektera över hur de vill inverka och vad de anser är utmärkande för demokrati på deras nivå.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar