Vatten
I Fristad finns två sjöar värda att nämnas,den lilla sjön Ärtingen och den långsmala sjön Öresjö. Öresjö är Borås Stads dricksvattentäckt och Ärtingen dess reserv.Ärtingen är trots sin storlek en tämligen djup sjö med sina 21,5m till sina 2,65 kvadratkilometer. Sjön är reservvattentäkt till Borås kommun och binds samman med Öresjö via vattendraget Munkån som banar sin väg genom Fristad. Den populäraste badplatsen runt sjön är Solviken, där det finns både brygga, en mindre sandstrand, ett stort grönområde med grillplats och plats för lek och även ett café, samt rum för övernattning. Badplatsen drivs och sköts av Fristad missionskyrka, till skillnad från badplatserna runt Öresjö som sköts av Borås kommun.
Foto: Kerstin Larsson |
Öresjö har två välbesökta badplatser på Fristadssidan Asklanda badplats och Skalle. Asklanda badplats även kallad Långgrundet, pga att man kan gå 100m ut i sjön utan att vattnet räcker mer än till knäna, består av en lång sandstrand, längs sjöns ena kortsida, som övergår i mjukt gräs med höga tallar som ger skugga längre upp. Skalle ligger några hundra meter bort i den nordöstra delen av sjön, också den har en fin sandstrand och gräs under skuggiga träd. Skalle har två bryggor som sträcker sig ut i vattnet som för övrigt inte är lika långgrunt. Under 50-talet var dessa badplatser Boråsarnas oas. Hit vallfärdade stadsborna under varma sommardagar med hela familjen och matsäck för en hel dags utflykt. Sjön, som är långsmal, sträcker sig mellan Fristad och Borås och har ett djup på 32meter och en yta på 6,35 kvadratkilometer.
Viskan mynnar på Fristadsidan ut i sjön Öresjö, som är delavrinningsområde för ån, och sträcker sig sedan vidare igenom Borås på sin väg ut mot havet. För Fristad har ån gett möjlighet till industrin med både spinneri, kvarnar, såg, svarv, snickeri m.m.
Skog
Runt omkring Fristad finns lummiga skogar med upptrampade stigar, strövområden och motionsspår. Skogen är blandad med både löv och barrskog och är rik på ris och mossor. Här finns även gott om ek och hassel, blommor och örter.
Förslag till undervisning
Använd naturen som inspiration i bilden. Låt eleverna leta vår- och hösttecken att avbilda och lära sig mer om. Bilden för de samman med sin text och sätts upp i klassrummet där både klasskamrater och föräldrarna kan ta del av vad elevernas arbetar med.
Förslag till undervisning
Använd naturen som inspiration i bilden. Låt eleverna leta vår- och hösttecken att avbilda och lära sig mer om. Bilden för de samman med sin text och sätts upp i klassrummet där både klasskamrater och föräldrarna kan ta del av vad elevernas arbetar med.
Mark
Berggrunden runt Fristad består av gnejser, sammansatta av sedimentära och magmatiska bergarter. Landskapet har under istiden formats till att skifta i höjd med så kallade moränryggar som uppstått när isen pressat samman jorden i olika tidsepoker. Själva samhället Fristad ligger på ett så kallat isälvsdelta som skapats i en paus när inlandsisen drog sig tillbaka. Den mesta bebyggelse ligger därför på en väldigt lättarbetad mark bestående av mycket sand. (Ronny Larsson, Fristad)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar