Historiska platser

Foto: Kerstin Larsson
Foto: Kerstin Larsson
Ekalyckan och Klockarebolet är Fristads äldsta byggnader och står precis vid infarten till orten från Borås sett. De tros vara uppförda i slutet av 1600-talet och i början av 1700-talet varav Ekalyckan är den äldre och Klockarebolet den yngre byggnaden. Dessa stugor utgjorde centrum i Fristad då vägkorsningen Borås-Skara och Bredared-Ås möttes där. Klockarebolet var en rastplats för förbipasserande bönder vilket gav ortbefolkningen möjlighet till handel. Denna handel kom att kalla Lellemarten och varje år anordnas därför Lellemarten vid stugorna och allmänheten får då möjlighet att beträda husen. 

Förslag till undervisning
Foto: Kerstin Larsson
Vid Fristads äldsta byggnader passar det bra att diskutera levnadsvilkoren för människor förr och nu. Ordna med ett studiebesök till stugorna och låt barnen föreställa sig hur det var att leva där under 1700-talet. De kan spela upp korta sketcher för att få leva sig in i rollen som till exempel byns skomakare eller pigan på präsgården.

Lgr11. "Eleven kan undersöka hemortens historia och ger då exempel på människors levnadsvillkor under olika perioder. Eleven gör då enkla jämförelser mellan livet förr och nu utifrån människors berättelser och olika skildringar."


Foto: Kerstin Larsson
Mölarp och Kröklings Hage innefattar ett större område med rik växtlighet och unikt djurliv. Hela området är ett naturreservat, vilket innebär vissa förhållningsregler från besökarna. 

Förslag till undervisning
Foto: Kerstin Larsson
Diskutera allemansrätt och hur man uppför sig i naturen. Skapa ett spel, t.ex "en ska bort" med bilder på ting eller beteenden ute i naturen. Eleverna får sedan i grupp komma övverens om vilken bild som ska bort och förklara för sina kamrater varför. Ta gärna med eleverna på vandring i naturen. Spelet kan agera som paus under vandringen. Prata om allemansrätten och hur man uppför sig i naturen. Hur skiljer sig reglerna mellan ett naturreservat mot ett annat naturområde. 

Lgr11: "Eleven beskriver hur olika handlingar i vardagen kan påverka miljön och ger utifrån detta förslag på hur man kan bidra till hållbar utveckling."


Mölarps Kvarn ligger vid Viskan i Fristad. Byggnaden som står där idag är från 1800-talet och användes ända fram till 1968. Det var vid Mölarp som Fristads första industriområde växte fram i slutet av 1800-talet med närheten till vattnet som dragkraft. I närheten har bland annat funnits både sågverk, svarveri och spinneri. Idag är kvarnen ett välbesökt utflyktsmål med ett mindre cafée som håller öppet enstaka tillfällen under året.
Foto: Kerstin Larsson
Mölarps Ö är den ö innanför Mölarps Kvarn som bildats där Viskan delar sig. Denna ö har en mycket rik flora med över 250 arter, däribland silvertisteln som vanligtvis förekommer runt Alpernas slätter och ängar. Mölarps Ö är, på grund av sin växtliga fauna, ett naturreservat och består både av äng och skog.  

Förslag till undervisning.

Ta med barnen ut i naturen och låt dem fota växtlighet av valt slag som de vill ta reda på mer om, eleverna kan i förväg ha fått vara med och bestämma om det ska vara träd, svampar, buskar, blommor eller liknande. Använd digitala verktyg och låt dem googla fram information som de kan använda för att skapa ett digitalt växtlexikon tillsammans. Elevernas lexikon kan publiceras på skolans lärplattform där föräldrar och vårdnadshavare kan ta del av vad eleverna arbetar med.

Lgr11. Eleverna skall kunna söka efter information via digitala verktyg, samt kunna reflektera över dess trovärdighet och huruvida den är viktig för deras syfte.


Kröklings Hage

Foto: Kerstin Larsson
Efter en vandring genom skogen från Mölarp kommer man fram till Kröklings Hage. Området är väldigt omväxlande i sin utformning och består både av kullar, branta raviner, gräsbeklädda slätter och ängsmark. Det finns gott om lövskog och i hagen står ståtliga ekar och stenblock som inbjuder en till att sitta ner för en paus.


På vägen passerar man bland annat en hällkista, vilket är en grav som man tror uppfördes för en konung, därav kallas den kungagraven. Den tros vara runt 4000 år gammal. Man passerar även en stor äng där flertalet fornlämningar funnits.

https://commons.wikimedia.org/wiki/User:Lokal_Profil
Bild av: Lokal Profil

Fristad Folkhögskola - gamla regementet
Fristad Folkhögskola ligger mycket vackert med närhet till lummiga strövområden och idrottsplatsen på Fristad Hed. Här låg tidigare gamla Älvsborgs Regemente - I15 och Fristads kommunvapen, som ni ser på bilden till höger, visar militärtälten på Fristad Hed. Skolan bedriver idag vuxenstudier och kursverksamhet inom olika områden. På området finns även flera äldre hus som renoverats och används än idag. Bland annat som hembygdsmuseum.

Tips på undervisning
Låt eleverna hitta andra kommunvapen, gärna med koppling till platser som familj eller släkt kommer från och ta reda vad de har för betydelse.



Stationen i Fristad
Foto:Kerstin Larsson
I och med att järnväg drogs genom Fristad år 1863 började samhället byggas upp. Dagens stationshus, i tegel, stod klart 1900 och ersatte den ursprungliga byggnaden i trä, vilken förflyttades till Skogsryd. I det nya stationshuset fanns även posten. Järnvägen som drogs mellan Fristad och Herrljunga var en av de första i Sverige och invigdes av Kung Karl XV. Stationen används idag som aktivitetshus för Fristads PRO som även bedriver caféverksamhet i lokalerna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar